В бюджета нямаше изненади, нормално е да има допълнителни преговори и

...
В бюджета нямаше изненади, нормално е да има допълнителни преговори и
Коментари Харесай

Икономист: Нивото на данъчно облагане е твърде ниско

В бюджета нямаше изненади, обикновено е да има спомагателни преговори и нарастване на средствата. Проблемът, който отсега нататък ще имаме, е, че с налозите, които плащаме, няма по какъв начин да се съпоставяме с други страни, в случай че желаеме да изградим същата обществена система.

Нивото на данъчно облагане е прекомерно ниско, с цел да покрие обществените и здравните заплащания. Това сподели пред NOVA NEWS икономистът Руслан Стефанов от Центъра за проучване на демокрацията.

Според него бюджетът е осъществим в границите на 3% недостиг.

" Големият въпрос е има ли опасност за приходите, само че даже да има криза, най-вероятно през тази година няма да има понижение на приходите. През идната година може да има терзание. Процедурата за Бюджет 2024 върви, въпреки да няма гласност.

 istock istock
През последното десетилетие бюджетът е подсилен, а всяко в допълнение искане става проблематично. В правосъдната система имаше фрапантно нарастване на средствата, само че има и доста проблеми. България няма проблем с неналичието на средства, имаме 15 милиарда, чакащи да бъдат усвоени, само че за тази цел се нуждаем от сполучливи планове. Трябва да се направи разбор на успеваемостта за неусвоените 40 млн., за които говореше Асен Василев ", уточни Стефанов.

По думите му цялостната либерализация на пазара на тока на едро е добра стъпка.

" Има няколко значими детайла - най-сетне ще има формулировка за енергийна беднотия и помощи няма да се дават на калпак. Министърът към този момент няма да може да разпределя средства за предприятия, както реши, това ще се взема решение от пазара ", изясни икономистът. 

Целия диалог гледайте във видеото.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР